Hekla Stålstrenga

Felespiller Ragnhild Furebotten og gitarist Tore Bruvoll fikk idéen til bandet i 1996 mens de gikk på Musikklinja til Kongsbakken VGS. Bandet ble derimot ikke realisert før i 2005 da festivalen Kalottspel ønsket å lage et bestillingsverk med Furebotten og Bruvoll. Bandet bestod da av Furebotten og Bruvoll, Sigrid Randers-Pehrson på sang, Andreas Amundsen på kontrabass og Inge Dulin på trommer.
Året etter ble bandet tildelt Ungkunststipendet fra Festspillene i Nord-Norge og lagde en forestilling med dansere fra bl.a. FRIKAR. Denne mottok overveldende kritikker. Nå hadde Randers-Pehrson trukket seg ut og Lena Kristin Ellingsen overtok som vokalist. I 2007 trakk Ellingsen seg ut og inn kom nåværende sanger Anne Nymo Trulsen. På høsten kom også nåværende trommis Ole-Jakob Larsen, samt bassist Sondre Meisfjord inn.
Bandet dro på en stor Nord-Norgesturné, en stor suksess og beslutningen om å spille inn plate ble gjort kort tid i etterkant. Musikken var en blanding av arrangerte nordnorske folkesanger og egenkomponerte slåtter. Plata Hekla Stålstrenga kom ut i 2008 og ble belønnet med en spellemannsnominasjon.
Ny turné fulgte og nye låter kom til. I 2009 kom nåværende bassist Trond-Viggo Solås fra Brønnøysund inn i bandet, som nå var blitt helt og fullt nordnorsk band, i tråd med grunnidéen til Furebotten og Bruvoll.
Festivaljobber og turnévirksomhet over hele landet resulterte i mye ny musikk. I 2010 gikk Hekla Stålstrenga i studio for å lage oppfølgeren til den selvtitulerte debutplata. Innspillingen ble gjort i Bodø under ledelse av Are Bredal Simonsen (produsent av Halvdan Sivertsen, Susanne Lundeng m.fl.). I 2011 ble platen Makramé lansert og singelen ”Har du fyr” av Ola Bremnes ble liggende i 7 uker på NRK P1 sin A-liste. Albumet ble nominert til Spellemannsprisen, men tapte for bandets egen felespiller, Ragnhild Furebotten.
I 2012 erobret Hekla Stålstrenga Nord-Norge med sin ville og lett geniale idé, bobilturné. I september og oktober, til sammen fire uker, flyttet bandet inn i to bobiler og turnerte Nordland og Troms rundt. Totalt 28 konserter ble holdt på 25 dager. Kun bygder med lokale arrangører fikk besøk av det folkekjære bandet. Slik bygde bandet et sterkt eierforhold både til arrangementet, så vel som bandet og musikken. Responsen var enorm: Hekla ble mottatt som helter og responsen var enorm på sosiale medier.
Denne turnéen ble også til et dokumentarprogram på NRK1 kalt «Reinhekla Magi»
I forkant av bobilturnéen slapp Hekla singelen ”Folketonen”. Denne ble A-lista på NRK P1 i 13 uker, noe som er svært uvanlig for et band med bakgrunn i norsk folkemusikk. Fra den påfølgende plata «Dyrandé» (2013) ble også «Båtbygger Jo» og Vise ved Vintersolkverv» listet med 13 uker hver. Platen ble også nominert til Spellemannsprisen i Viseklassen.
I 2014 gav de ut livealbumet «Hjertebank» sammen med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. Et slags «best of- album» med kjente låter fra de foregående platene.
15. april kom bandets 5. album som har fått tittelen «Ventetid». Et navn som spiller tilbake på familieforøkelsene siden forrige plate, ventinga på ny plate fra bandet, i tillegg var det navnet på et bestillingsverk de gjorde i forbindelse med sitt 10-årsjubileum i 2015.
http://www.heklastalstrenga.no/